Inspiratie | Mmm van Gwennieslab!


Instagram is een fijn platform voor het opdoen van inspiratie en zo nu en dan ‘ontmoet’ ik er leuke, lieve en talentvolle mensen zoals Gwendolyn Hardam. Bij toeval stuitte ik op haar account en ontdekte ik haar grappige lampjes geïnspireerd op de kleurige en vaak mierzoete Mona toetjes. Zelf ben ik geen fan van toetjes (voor ijs maak ik een uitzondering!), maar ik vind de vorm van de welbekende toetjes altijd zo leuk. Ze zien er bijna uit als een kunstwerk wanneer je het lipje lostrekt en de saus zo mooi over de stevige pudding naar beneden druipt. Gwendolyn zag bij het ontwerpen van haar collectie LEF lampjes ook iets moois in de vormgeving van dit dessert. 

Eerst iets meer over de ontwerpster van dit bijzondere lampje. Ze heet dus Gwendolyn en ze is woonachtig in Rosmalen met haar man en twee kids Melle & Olivier. Ze is begonnen aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam met als studierichting Modevormgeving. Ze koos deze richting vanwege haar fascinatie voor stof, ontwerp en materiaal. Gaandeweg miste ze het vrijere werken, ze wilde dingen creëren en niet urenlang achter een naaimachine spenderen. Daarom koos Gwendolyn ervoor om voor Autonoom Beeldend Kunstenaar te leren in Den Bosch, waar alles veel vrijer was en er meer te creëren viel. Gwendolyn noemt haar studietijd een ‘struggle’ omdat zij zich geen kunstenaar voelde, maar ook geen toegepast ontwerper. Voor haar gevoel zat haar werk daar ergens tussenin. Haar fascinatie voor stof en materiaal is altijd gebleven en vormen nog steeds de start van een ontwerp.

Na haar studie heeft Gwendolyn enkele exposities gedaan, maar ook hier voelde zij zich niet op haar plek. Ze is gaan werken als receptioniste in een klooster, waar zij tijdens haar studie al werkte. Die periode omschrijft ze als gezellig en fijn. Ze kreeg in diezelfde periode haar zoontjes die nu inmiddels alweer 5 en 6 jaar oud zijn. Gwendolyn kon tijdens haar werk al receptioniste het creatieve in haar niet loslaten. Ze veranderde de receptie stiekem in een stukje atelier. Zo maakte ze er sieraden voor de zusters, vriendinnen en hield zich bezig met het vermaken van kleding en kostuums voor voorstellingen. Toen ze met haar gezin verhuisde naar een huis met een klein atelier in de tuin vond Gwendolyn zichzelf steeds meer terug. Ze begon gewoon te maken wat zij mooi vond en toen een jaar geleden het Klooster sloot en beide kinderen op school zaten voelde dit als haar kans om eindelijk voor haarzelf te beginnen… Niet als kunstenaar of vormgever, maar gewoon als ‘Gwennie’ zoals zij zelf zegt.

Vanaf dat moment is zij gaan experimenteren met lampen. Ze is continue op zoek naar manieren die nog niet bestaan; met papier, klittenband of reststukken stof. Lampen zijn voor Gwendolyn een sieraad in huis. Een van de eerste dingen die zij doet wanneer zij verhuisd is het maken van een zogenaamd lampenplan. Zonder mooie lampen heeft een huis geen sfeer en met lampen als sieraad kun je elke sfeer zelf vormgeven, aldus Gwendolyn.

Omdat ze vanuit het materiaal haar inspiratie haalt omschrijft zij zichzelf als een echte verzamelaar. Ze maakt veel proefjes en experimenteert veel. En omdat ze de bakjes van de Mona toetjes altijd al mooi vond qua vorm, bewaarde ze die in haar atelier en deed hier op een gegeven moment haar restgips in bij gebrek aan bakjes. De volgende dag was het dan opgedroogd en verbaasde zij zich over de schoonheid van de vorm. Ze is vervolgens weken bezig geweest met het maken van een geschikte mal en omdat ze geen keramist is ziet deze er volgens haar “lachwekkend” uit, maar hij werkt wel!

Na het gieten van de mal snijd Gwendolyn de rand handmatig om zodat het de vorm van een lampenkapje krijgt. Daarna is ze gaan experimenteren met het mengen van kleur in het gips. Omdat ze met gekleurde gips giet ontstaan bij ieder lampje unieke kleurpatronen. Het ‘sausje’ die zo mooi naar beneden druipt is gemaakt van gekleurde latex. Toen het lampje helemaal perfect was heeft Gwendolyn haar moed (en geld) bij elkaar geschraapt om de lampjes te lanceren. Vanaf toen ging alles in een stroomversnelling. Verschillende tijdschriften pikten haar mooie LEF collectie op en ze voelt zich dan ook, geheel terecht super trots. Haar droom is om straks rond te kunnen komen van haar lampjes en een samenwerking aan te gaan met een groot bedrijf zodat er weer geld komt voor een nieuw ontwerp. Maar voor nu vind Gwendolyn het heerlijk om aan haar lampjes te werken, ze steeds weer te vernieuwen en ze nóg mooier te maken.

Ik bewonder Gwendolyn om het volgen van haar passie, creativiteit en liefde die ze in haar producten legt. Op haar website Gwennieslab vind je naast de LEFF collectie nog meer prachtige en bijzondere lampen zoals de WIGGEL, uitgevoerd in verschillende designs en mooie pasteltinten. Of de Comet, een hanglamp gemaakt uit allemaal koffiefilters (ja je leest het goed!) In mijn ogen is zij naast ‘gewoon Gwendolyn’ een heel talentvol kunstenaar & vormgever.

 

 

 

 

 

 

 


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 gedachten over “Inspiratie | Mmm van Gwennieslab!