Vacht van Vilt


Het is een mooie zonnige herfstdag en ik rijd een voormalige legerbasis binnen gelegen in de prachtige bosrijke omgeving van Arnhem. Ik breng hier een bezoek aan Manouk en Anke; de dames achter Vacht van Vilt.
Best wel spannend zo’n “huisbezoek.” Maar al snel voel ik me op mijn gemak als ik word verwelkomt door twee stuiterende viervoeters Koes & Doppie. Koes is in het begin wat argwanend maar zit binnen tien minuten gezellig naast mij op de bank; lekker buiten in het zonnetje.

Het buitenleven past goed bij Manouk en Anke en is een van de redenen waarom zij zo genieten van het werken aan de vachten van vilt. Manouk kwam anderhalf jaar geleden met het idee om zelf een vacht te vervaardigen. Ze was gek van mooie zachte schapenvachten maar voelde zich er eigenlijk niet goed bij toen ze haar eerste schapenvacht aanschafte na lang te hebben getwijfeld. Het dierenleed wat achter een vacht schuilt maakte dat Manouk mogelijkheden ging onderzoeken om een diervriendelijke vacht tot stand te brengen. 

Manouk leerde al gauw de techniek van het vilten en haar eerste vacht gemaakt van vilt was na drie mislukte pogingen een feit. Manouk en Anke probeerden allerlei trucjes uit om door middel van wrijving de geschoren vacht aan de gekaarde wol te laten hechten. Zo hingen ze een opgerolde vacht achter een fiets, kneedden zij de wol of liepen er overheen met hun voeten. Maar deze manier van wrijving zorgde er helaas niet voor dat de vacht zich aan de gekaarde wol ging hechten. Op een gegeven moment hadden zij eindelijk de perfecte manier gevonden! Door zachtjes een mengsel van water en zeep in te wrijven op de gekaarde wol met daaronder de geschoren vacht wordt het langzaam maar zeker een geheel. De gekaarde wol hecht zich aan de vacht. Een bijzonder tijdrovende klus! Maar in aanwezigheid van vrienden, familie en buurkinderen die graag een handje helpen is het vaak een gezellig samenkomen. 
Het vilten komt tot stand d.m.v wrijving in combinatie met water & zeep

Wat Vacht van Vilt zo bijzonder maakt is dat Manouk en Anke in alles rekening houden met het welzijn van de schapen en bewust omgaan met materialen. Zo bezoeken zij boerderijen of schaapherders waar zij met eigen ogen kunnen zien dat de schapen een goed leven hebben en maken zij zelf de gekaarde wol. Ze houden er niet van om restjes wol weg te moeten gooien maar soms is dit onvermijdelijk wanneer er bijvoorbeeld ontlasting van het schaap inzit. Maar omdat op de voormalige legerbasis veel kunstenaars wonen of hun atelier hebben treft het toeval dat een buurtgenoot deze restwol graag wil gebruiken voor een kunstproject. Manouk en Anke hoeven dus weinig tot niets te verspillen!
Een zak met wol wordt uit de opslag gehaald voor nieuwe vachten

Het kaarden van de wol is misschien nog wel het leukste onderdeel van het maken van de vacht want dit gebeurd op een bijzondere manier. Manouk en Anke hebben namelijk van een oude hometrainer een handig hulpmiddel gemaakt waarbij ze door te trappen de wol moeiteloos kunnen kaarden. Kaarden met de hand is namelijk een behoorlijke zware klus. Wanneer je dit werkje met je benen kunt doen scheelt dit een hoop energie!
Het kaarden van de wol gebeurd met deze omgebouwde hometrainer
Als de vacht klaar is wordt hij meerdere malen goed gewassen met zeep. Dit is nodig om het vuil en het vet uit de vacht de verwijderen. Je wilt natuurlijk geen vette plek op de bank waar je vacht ligt. Ook de laatste restjes stro en dergelijke dingen die in een schapenvacht kunnen zitten worden weggewassen. Al is de charme van deze diervriendelijke vachten juist dat je zo nu en dan nog een strootje tegen kunt komen. Hij wordt tenslotte niet chemisch behandeld zoals de meeste vachten die je in winkels koopt. Dit is veel beter voor het milieu en de vachten ruiken bovendien naar heerlijke zeep. Elke handgemaakte vacht van Manouk en Anke is uniek door zijn eigen natuurlijke kleurschakering, structuur (van heel langharig tot kort en krullerig) en vorm.  Ze maken hele grote voor op de grond of in de bank, maar ook mooie kleine voor in een stoel. Neem eens een kijkje op hun website Vacht van Vilt voor het ruime aanbod of laat er een maken helemaal naar jouw wens!

Een selectie diervriendelijke vachten; voor elk wat wils!
De vachten worden tot stand gebracht door een verantwoorde keuze in vachten van (biologische) boeren en schaapherders. Door alles zelf te maken van de gekaarde wol tot aan de tas waar de vacht uiteindelijk in geleverd wordt. Wat ik het állerfijnste vind is dat ik weet dat het schaap van mijn vacht nog heerlijk ergens aan het grazen is. In z’n blote billen, dat dan wel… ;-)

Manouk & Anke hebben het logo zelf ontworpen en stempelen deze op iedere vacht
Samen met Vacht van Vilt mag ik een minivacht naar wens weggeven ter waarde van 150 euro! Jij bepaald dus zelf welke kleur en of hij lang of kortharig moet worden! Hoe doe je mee aan deze te gekke giveaway?
– Volg mij (sandra_koseligblog) en vachtvanvilt.nl op Instagram
– Deel één van de gebruikte foto’s uit deze blogpost op je Instagram onder vermelding van #koseligvvvgiveaway (vergeet ons niet te taggen) en vertel ons waarom jij graag zo’n mooi vachtje wilt winnen!
– De winnaar wordt donderdag 15 oktober bekend gemaakt! (Meedoen kan t/m wo 14 okt)
Pippa is gek op deze lekkere zachte diervriendelijke vachten

Lekker warm bij de open haard
Prachtige gemeleerde vacht
Mijn persoonlijke favoriet!
Ook een mooie aanvulling op bed!
Prachtige lange witte haren

Kiekeboe! Pippa matcht goed bij deze kleur

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

11 gedachten over “Vacht van Vilt