Dutch design | Design van eigen bodem


Design van Nederlandse bodem, oftewel Dutch design doet mijn hart altijd nét een beetje sneller kloppen. We leven in een maatschappij waarin meubels e.d vaak aan de lopende band geproduceerd worden. Mensen van over de hele wereld hebben datzelfde tafeltje staan van die ene meubelgigant. Hoe bijzonder is het dat juist in ons kleine landje zoveel talent aan ontwerpers rondloopt en de meest prachtige producten voor ons maken. In dit artikel vertel ik meer over Dutch design en deel ik een aantal van mijn favoriete merken. 

Kenmerken Dutch design

Allereerst wat meer duidelijkheid over Dutch design. Want wat kenmerkt nu precies Dutch design, behalve de Nederlandse roots? Dutch design refereert aan de ontwerp esthetiek die eigen is aan Nederlandse ontwerpers en kun je omschrijven als minimalistisch, experimenteel, innovatief, onconventioneel en vaak met een kleine dosis humor. Deze kenmerken spreken mij allen enorm aan; met name het onconventionele, de humor die vaak verwerkt is in een product. Neem nu bijvoorbeeld de Juffer salontafel; ontworpen door Pieke Bergmans voor Gelderland Meubelen. De sprietpootjes in dit ontwerp doen denken aan de fragiele pootjes van waterjuffers.

Tijdloos design

Naast bovengenoemde kenmerken is Dutch design vooral ook tijdloos te noemen. Neem nu de ontwerpen van Linteloo; het eerste ontwerp was meteen een groot succes. De comfortabele Easy Living bank werd een regelrechte hit. Het comfort van dit ontwerp was vernieuwend voor zijn tijd, begin jaren negentig. Inmiddels is comfort hét kenmerk voor Linteloo. Naast de comfortabele banken hebben zij ook een uitgebreid assortiment aan tafels, kasten enzovoort.

Het succes van Dutch design werd mogelijk door de hoge kwaliteit en de toegankelijkheid tot designopleidingen. De Design Academy in Eindhoven heeft zijn bijdrage geleverd aan verschillende bekende (Nederlandse) designers en staat hoog aangeschreven als ‘de beste design academie ter wereld’ (bron: wikipedia) Een andere, hoog aangeschreven opleiding is de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam.

Comfort is hét kenmerk voor een bank van Linteloo

Mijn favoriete merk

Ik heb heel wat favorieten binnen het Dutch design, maar het Amsterdamse Pols Potten is een van de tofste merken wat mij betreft. Ik heb verschillende prachtige vazen van Pols Potten in mijn interieur staan.  Voorbeelden hiervan zijn de Wheat vaas en de Ball Body vaas (beiden in meerdere kleuren!). Maar onlangs viel mijn oog op het prachtige ontwerp van Wieki Somers, die de Bufferlamp ontwierp.  Deze prachtige lamp is vervaardigd van porselein en heeft goudkleurig of zilverkleurig glas aan de binnenkant. Dit geeft een mooie gloed wanneer de lamp aan staat. Wat de lamp extra bijzonder maakt is dat hij met de hand gemaakt wordt. De lamp is hierdoor niet volledig glad en er zitten kleine oneffenheden of zwarte puntjes op. I love imperfection!

De Bufferlamp van Pols Potten

Heb jij een favoriet Nederlands design label? Ik lees het graag terug in de comments!

 

 

Deze blog is in samenwerking met MisterDesign

 

 

 

 

 

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.