Inspiratie uit het water


Enige tijd geleden stuitte ik per toeval op een wel hele bijzondere collectie vazen. Zag ik het nou goed? Is dit nu een fles allesreiniger? Of zou het wasverzachter zijn? Mijn moeder en ik raakten verwikkeld in een discussie op welke van de twee huishoudelijke artikelen deze vaas gebaseerd was. Aangezien mijn moeder al meer dan veertig jaar ervaren is in het doen van haar huishouding kon ik niet anders dan haar gelijk geven; de prachtige mintgroene vaas is geïnspireerd op een fles wasverzachter. De gele duidelijk op een fles chloor of ander bijtend goedje. Ontwerpster Foekje Fleur is de naam achter de collectie Flesvazen, ook wel de “bottle vases” genoemd.

De Flesvazen zijn een genot voor het oog met hun zachte pasteltinten en talrijke variaties in prachtig porselein. Dat Foekje Fleur een statement wil maken met deze collectie komt naar voren in het verhaal achter deze kleurrijke vazen. In het noordelijke gebied van de Stille Oceaan is een zogenaamde “plastic soep” te vinden. In dit gebied drijft een enorme hoeveelheid aan plastic afval. De oorzaak is een ringvormige zeestroming die er voor zorgt dat al dit plastic aangetrokken wordt naar één plek en dus als een enorme massa bij elkaar drijft. Het exacte formaat van deze massa is onbekend, maar naar schatting gaat het om een gebied dat vele malen groter is dan Nederland. Het effect van deze plastic soep is zeer belastend voor het milieu. In dit artikel op Wikipedia wordt hier verder op ingegaan.

Foekje Fleur las een dergelijk artikel over de plastic soep en raakte hierdoor geïnspireerd. Ze is in haar eigen omgeving; Rotterdam het water gaan onderzoeken op ronddrijvend plastic afval. Ze verzamelde afval van producten uit de jaren zestig tot aan nu en baseerde haar collectie Flesvazen hierop. De Flesvazen zijn van porselein gemaakt; dit benadrukt het feit dat plastic niet afbreekbaar is net als porselein. De matte finish van het porselein doet je bijna geloven dat je een plastic schoonmaakartikel in je hand hebt. Van binnen is hij echter glad zodat hij waterdicht is en dus ook geschikt als (bloemen)vaas. Klik hier om de kleurrijke collectie van Foekje te bewonderen.

 

Foekje Fleur

Ik ben helemaal verliefd op de collectie Flesvazen van Foekje Fleur. Dit vanwege hun prachtige vormgeving en zachte tinten die erg mooi uitkomen in mijn interieur. Maar ook de bewustwording dat onze wereld langzamerhand verzadigd raakt met afval wat niet afbreekbaar is en hoe belangrijk het is om als individu bij te dragen aan een beter milieu. Ik doe dit onder andere door mijn plastic afval te scheiden en een grote tas mee te nemen als ik boodschappen doe. Twee hele kleine maatregelen die een heel groot effect hebben wanneer de meerderheid dit doet. Het zou mooi zijn wanneer Foekje haar inspiratie een volgende keer niet uit het water hoeft te vissen, maar uit de container voor plastic afval..

 

 


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “Inspiratie uit het water