IXXI | Liefde voor Natural History (en apen!)


Het in beeld brengen van dieren en andere natuurhistorische onderwerpen is al honderden jaren een onmisbaar onderdeel van het wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. Iedereen kan zich een beeld vormen van de gedetailleerde illustraties op schoolplaten die de juf of meester ophing tijdens een aardrijkskunde of geschiedenisles. Het kwam voor dat ik tijdens de les diep verzonken was in het oerwoud of in de onderwaterwereld van een schoolplaat. Ook gebeurde met regelmaat dat de leerkracht mij vroeg het te behandelen hoofdstuk voor te lezen en ik gauw terug moest bladeren naar de juiste pagina in mijn natuurboek. De tekeningen intrigeerden mij en ik zag ze meer als kunst dan als lesmiddel.

Hoe tof is het dat anno 2016 de botanische trend zijn opmars heeft gemaakt en daarbij vele van deze prachtige illustraties die men in mijn schooltijd maar oubollig vond nu juist helemaal hip zijn. Naast de botanische trend zie ik ook steeds meer natuurhistorische elementen terugkomen in verschillende items, ofwel Natural History. Deze term hoor je echter niet heel veel omdat het een beetje samenvloeit met de botanische trend. Maar als liefhebber van dergelijke illustraties ben ik enorme fan van deze variatie!

Mok: Mark & Spencer Overig: H&M

Natuur en dieren hebben mij altijd al gefascineerd en wakkerden jaren terug mijn liefde voor fotografie aan. Met mijn eerste spiegelreflex camera was ik op een gegeven moment bijna dagelijks te vinden in dierentuin Apenheul. Mijn doel? Plaatjes schieten van apen in een zo natuurlijk mogelijke setting. Dus zonder tralies en een boel ‘mensapen’ op de achtergrond. Omdat veel apensoorten in Apenheul “los lopen” in speciale apengebieden kun je je wellicht voorstellen waarom ik hier graag kwam. (ik kom er overigens nog steeds erg graag, maar minder vaak en ook laat ik mijn camera nu wat vaker thuis) Mijn favoriete plekje in het park is het Madagascar gebied vanwege de vele verschillende soorten halfapen (lemuren) die hier te vinden zijn. Hoog in de bomen of laag bij de grond laat ik me altijd weer graag verrassen door de de ondeugende, grappige ringstaart maki’s met hun schattige onderlinge gekwebbel. Lemuren komen buiten dierentuinen alleen voor op het eiland Madagascar en het is dan stiekem ook mijn droom om hier ooit naartoe te reizen en deze apen in het wild te bewonderen.

Enige tijd geleden ontdekte ik dat je bij IXXI Design te gekke Natural History afbeeldingen kunt af laten drukken. Mijn keus voor de ringstaart maki is na bovenstaande persoonlijke noot natuurlijk geen verrassing meer. Maar naast het feit dat de ringstaart maki een bijzonder plekje heeft in mijn hart houd ik ook van de eenvoud van de afbeelding. Een nogal brede, kale muur in mijn eethoek was dringend toe aan wat verfraaiing. Maar iedere lijst die ik daar ophing leek te verdwijnen als een stip aan de horizon en een groep lijsten bij elkaar durfde ik niet vanwege de drukte en chaos die het zou geven. Een IXXI was dé perfecte oplossing. Je bepaald zelf namelijk de afmetingen. Ik koos voor een formaat van 120 x 180 cm die mooi groot is, maar ook weer niet té vanwege het aanwezige stopcontact en een lichtschakelaar aan de muur. De afbeelding van de maki straalt rust uit vanwege de egale lichte achtergrond en ook de kleuren van de maki zelf zijn rustig (grijs, wit, zwart en een klein oranje detail in de vorm van een wortel).  Eindelijk is na twee en een half jaar mijn ontevredenheid over deze muur weg!

Ik koos dus voor een afbeelding uit de uitgebreide IXXI beelden collectie maar je kunt natuurlijk ook zelf op zoek gaan naar een toffe afbeelding met dit thema. Wanneer je Natural History intypt in Google Afbeeldingen of Pinterest krijg je erg veel leuke resultaten. Houdt er wel rekening mee dat de afbeelding op je scherm een stuk groter wordt wanneer deze op je IXXI geprint is en dat de kwaliteit dus wel toereikend moet zijn. Gelukkig helpt de website van IXXI je hier ook goed bij. Wanneer de kwaliteit niet voldoende is krijg je na  het uploaden van het bestand een rood uitroepteken te zien. Het is dan aan jou de keuze of je de afbeelding wel of niet laat afdrukken.

Wat vind je van mijn nieuwe IXXI of van de Natural History trend? Heb jij al toffe items in huis?

 

 

 

 

 

 


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 gedachten over “IXXI | Liefde voor Natural History (en apen!)