Oh denneboom, wat zijn je wortels wonderschoon…


Kerst 2014 zag ik ze al voorbij komen; voornamelijk bij Scandinavische Instagrammers. Ik heb het over een ontaarde mini(!) kerstboom. (don’t try this with the big one…) In het voorjaar probeerde ik het ook al met de bollen van narcissen en hyacinten wat erg leuk stond, maar ik toch niet helemaal naar wens kreeg. (Het was meer een donkere kluit gepropt in een potje)

Dit jaar met Kerst wilde ik het toch wel heel graag gaan proberen met een mini dennetje zoals ik vorig jaar gezien had. Ik had het al helemaal voor ogen hoe het eruit moest gaan zien. M’n mooie Muuto Elevated vaas met daarin een laagje water waarin de mooie wortelstructuur van het boompje zichtbaar is.

Natuurlijk eerst even googlen, maar nergens vond ik een korte uitleg over hoe ik dit aan moest pakken.. Ik verwachtte natuurlijk niet een heel stappenplan, want zo moeilijk kan het toch niet zijn. Maar een paar tips waren op dat moment toch wel welkom… Uiteindelijk ben ik maar zonder tutorial aan de slag gegaan. Met mijn handen probeerde ik de aarde tussen de wortels uit te breken en te wroeten. Maar dit was lastiger dan ik dacht! De wortels zijn helemaal verweven met de aarde en is een behoorlijk stevige klont die je niet zomaar uit elkaar krijgt. Ook stuitte ik op een nog levende pier in mijn kluit (iehh!!) 
Ik gaf het min of meer op en propte het boompje met daaraan nog een halve kluit in mijn vaas. Zo heb ik hem een dag laten staan en was ik totaal niet tevreden met het resultaat. Ik was er helemaal klaar mee! Ik trok latex handschoentjes aan die ontzettend handig zijn wanneer je regelmatig diy projectjes hebt met spraypaint, maar dus ook als je een dennetje wilt ontaarden. Alle voorzichtigheid die ik voorheen had voor de wortels (sorry den!) en voor dat enge beest die in de kluit zat (sorry pier!) heb ik laten varen en ben stukken wortel met aarde los gaan trekken. Meneer pier zat nog heerlijk met zijn maatje in de kluit en heb ik met grond en al in mijn tuin losgelaten. Want hoe eng ik ze ook vind zijn het nuttige beestjes die best in mijn tuin mogen leven maar liever niet in mijn mini kerstboompje.

Om de wortels mooi schoon te krijgen moet je nog even a.d slag!

 Ten slotte heb ik een paar keer met het restje kluit tegen de muur aan geslagen. Zo komt er nog een laatste flinke hoop aarde uit de wortels en moet je de resterende grond onder de kraan eruit spoelen. Tip; doe het onder de buitenkraan of met een afwasteiltje eronder want je hebt deze Kerst natuurlijk geen zin in een verstopte afvoer.. Het resultaat; een hippe ontaarde mini kerstboom die fantastisch staat in een mooie vaas en een gelukkig pierenkoppel die verhuisd zijn van een heel krap huis naar een gigantische villa.

Kandelaars: Kahler (Uit ‘t Noorden) Vaas: Muuto (Fonq)


Mocht je ook enthousiast geraakt zijn en zo’n leuk boompje op een vaas gaan zetten; ik zou het leuk vinden als je het resultaat deelt op Instagram en mij daarin tagt zodat ik kan meegenieten! En wees lief voor de piertjes… :)
Liefs, Sandra


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 gedachten over “Oh denneboom, wat zijn je wortels wonderschoon…