Orikomi | Gelukkig makende vouwkunst


Origami is een uit Japan afkomstige vouwkunst van papier. ‘Ori’ betekent vouwen en ‘kami’ papier. Hoewel de oorsprong van deze kunstvorm eigenlijk in China ligt, is het ergens in 1603 over komen waaien naar Japan zoals dit met huidige trends ook vaak gebeurd. Deze kunst ontstond kort na de uitvinding van het papier. Waar er in China met name objecten als hoeden en boten worden gevouwen, richt de Japanse vouwkunst (origami) zich met name op dieren en bloemen. Wie heeft er op school nu niet de bekende kraanvogel leren vouwen? Wist je dat er in Japan een eeuwenoude traditie heerst waarbij er duizend kraanvogels gevouwen worden wanneer er getrouwd wordt? Deze traditie heet ‘Senbazuru’ en geeft het bruidspaar eeuwig durend geluk.

De lampen van  Orikomi zijn gebaseerd op deze ingewikkelde, maar prachtige vouwkunst uit Japan. Ana Morgado en Maria do Carmo Caldeira, beiden afkomstig uit Portugal zetten in 2013 hun merk Orikomi op en richten zich op het ontwikkelen van producten die origami en verlichting samen brengen. De lampen zijn handgemaakt met zorg en geïnspireerd door strakke lijnen en geometrische vormen. In vele kleuren en patronen verkrijgbaar, is er voor ieder wat wils. Zelf koos ik voor een rustige, pastelroze variant die prachtig matcht in mijn interieur. Het bijgeleverde snoer heeft een mooie naturel look en past perfect bij de gekozen kleur. (er zijn meerdere keuzes aanwezig in de webshop!)

Orikomi volgt het principe dat design economisch en betaalbaar moet zijn, maar ook perfect en ambitieus. Dit omdat volgens hen kwaliteit van verlichting in een interieur belangrijk is. Met de lampen die vanwege het materiaal recyclebaar zijn maken zij tevens een statement met betrekking tot het gebruik van energiezuinige verlichting. En met een lamp van papier is het wel zo veilig om gebruik te maken van een led-lamp die niet warm wordt..

Als je vaker mijn blog leest weet je dat ik houd van duurzame producten en producten die een maatschappelijk doel dienen. Na wat research kwam ik tot de ontdekking dat de dames achter Orikomi zich inzetten voor vrouwen in Mexico. Het door hen opgezette Adobe for Women Association is een liefdadigheidsorganisatie die Mexicaanse vrouwen helpt om met eigen handen een onderdak te bouwen voor hun gezin. Met de aankoop van zo’n prachtige lamp steun je dit mooie initiatief.

Deze lamp geeft mij een gelukzalig gevoel als ik er naar kijk en als ik denk aan al het moois waar hij voor staat. Jou ook? Neem dan eens een kijkje op hun website.


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 gedachten over “Orikomi | Gelukkig makende vouwkunst