Puik Art | (i)Conic


Puik Art helpt jonge ontwerpers hun producten succesvol op de markt te brengen. Jonge ontwerpers zijn opgeleid om de meest mooie creaties te maken, maar het op de markt brengen van hun eigen producten vergt andere vereisten. Hier komt Puik Art om de hoek kijken. Zij zijn juist gespecialiseerd op commercieel gebied en zo ontstaat er een perfecte samenwerking tussen de ontwerper en Puik Art die hen helpt het product onder de aandacht te brengen. Freek Claessen en Daan Gescher, twee oud-studiegenoten hebben met maarliefst drie baantjes tegelijkertijd het voor elkaar gekregen om de opstart periode van hun bedrijf te doorstaan. Ondertussen is het Dutch Design van Puik Art in winkels en webshops door heel Nederland en daarbuiten verkrijgbaar. 

Puik Art werkt met meerdere productontwerpers en het aantal blijft constant groeien. Er wordt vanuit eigen ideeën en vanuit opdrachten gewerkt. Ontwerpers zijn vrij om mee te gaan in een project of niet. “Ideeën komen overal vandaan, soms bij onszelf maar ook vaak van een van onze designers. We gaan regelmatig even met iemand zitten en vragen diegene dan hun nieuwe ideeën te presenteren. Dit kan tot van alles leiden.” Er wordt regelmatig feedback gevraagd aan onder andere de verkopende partijen of zij het product goed vinden. Dit is voor Puik Art belangrijk omdat zij uiteindelijk het dichtst bij de daadwerkelijke klanten staan.

Eerder schreef ik al een blogpost over een van mijn favoriete designs van Puik Art; de Clork, een klok die voor een groot deel uit kurk bestaat. Puik Art werkt graag met verschillende materialen. Zo bestaat de Conic kandelaar uit een stevige basis van beton met een ijzeren veer. Een minimalistisch en elegant ontwerp van Isabel Quiroga. Per mail stelde ik haar een aantal vragen over deze stoere kandelaar.

Wie is Isabel Quiroga?

“Mijn naam is Isabel Quiroga. Ik heb eerst bouwkunde afgerond om vervolgens verder te studeren voor ruimtelijk design aan de Kunstacademie in Enschede. Ik heb mijn eigen studio en doe veel aan product-en conceptdesign.”

Op de vraag waardoor Isabel zich laat inspireren schrijft ze dat haar interesse in bouwkunde, experimentatie met materialen, onconventionele functionaliteit  en het verleden haar inspiratie geven. “Het liefst breng ik mensen een design dat doet teruggrijpen naar een tijd voor de start van massaproductie.” Het ontwerp van de Conic grijpt volgens haar terug naar een klassieke, sobere vorm van een kaarsenhouder. “In mijn werk zoek ik altijd naar simpele en minimalistische oplossingen. Het liefst vind ik die in natuurlijke en pure materialen.”

Functioneel is de Conic zeker! Vanwege de buigbare veer passen namelijk alle kaarsen in de kandelaar. Met deze kandelaar is het dus niet langer nodig om je kaarsen aan de onderkant af te schaven of passend te maken met een zogenaamde kaarsenhuls van aluminium. Kun je de materiaalkeuze voor de Conic uitleggen?  Volgens Isabel is beton fijn om mee te werken en biedt het materiaal een mooie functionele bijkomstigheid vanwege de stabiliteit die het zware materiaal heeft. “Zelf vind ik de materialen perfect bij elkaar passen, de combinatie van de twee brengt het beste in het pure van beide materialen naar boven. Dit levert een heel mooi product op. In mijn ontwerpen probeer ik onconventionele, pure functionaliteit op een originele manier neer te zetten met vaak een achterliggende greep naar het verleden.”

Wat spreekt jou als designer aan in Puik Art en staan er nog meer samenwerkingen met hen op de planning?  “Ik heb mijn eigen studio en probeer veel voor mezelf te doen, maar de samenwerking met de jongens van Puik Art verloopt altijd erg snel en soepel. Daarom ben ik dus ook nog steeds erg graag betrokken bij een aantal lopende en toekomstige projecten. Ik lever een design en als dat past bij de opdracht of juist heel erg in de geest van Puik Art is, dan gaan we ermee verder. De verdeling in taken is duidelijk en ik kan me focussen op waar ik het best in ben en dat is prettig.”

Ik heb naast de Clork een tweede Puik Art favoriet gevonden in de voor mij nu al iconische Conic kandelaar. Een briljant ontwerp van de getalenteerde Isabel Quiroga. Ze heeft schoonheid en functionaliteit wat mij betreft prachtig weergegeven in haar ontwerp voor de Conic. Ik wissel fijn af met mijn favoriete kaarsen en hoef daarbij niet bang te zijn dat ze niet passen vanwege die superhandige, maar tegelijkertijd ook prachtige veer. De Conic is verkrijgbaar in wit of grijs beton en wordt geleverd met zowel de goudkleurige als de zwarte veer. Neem ook eens een kijkje op de website van Puik Art voor de eerder genoemde Clork klok, de te gekke Sico  siliconen onderzetters of de Octray; een dienblad in de vorm van een achthoek. (ik gebruik deze momenteel om met magneten mijn favoriete kaarten te showen!)

Wat is jouw Puik Art Favoriet? Ik lees het graag terug in een reactie onder deze blogpost!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “Puik Art | (i)Conic

  • Sanshuisstijl_

    Mooi geschreven Sandra, en prachtige foto’s. Ik gebruik de Sico onderzetters heel veel. De kandelaar is ook super leuk! Deze komt op m’n wishlist ;-) Liefs,